Menopauza


Știați că menopauza este o etapă normală din viața femeii, care poate fi traversată mai ușor menținând greutatea normală a corpului? Majoritatea femeilor care trec prin menopauză sunt nevoite să-și modifice garderoba, fiindcă pe parcursul acestei perioade adaugă greutății lor 2-5 kg sau mai mult. Acest fenomen, care are un impact nedorit și costisitor, atât asupra aspectului exterior, cât și asupra sănătății femeii, poate fi prevenit și înlăturat prin schimbarea stilului de viață, începând cu vârsta de 45 de ani. Prin cunoașterea factorilor care favorizează și determină creșterea greutății corpului în timpul menopauzei, impactul acestora asupra echilibrului biologic al organismului poate fi limitat sau chiar anulat.

Unul dintre acești factori este încetinirea metabolismului, care face ca în corpul femeii să se piardă masa musculară, înlocuindu-se treptat cu grăsime. Metabolismul este soba organismului care arde caloriile, eliberând energie. Dacă la vârsta de 30 de ani sunt arse într-o zi 2400 kcal, la 50 de ani nu se ard mai mult de 2000 kcal. Un alt factor este scăderea protecției hormonale. Încetarea secreției estrogenului face ca să se acumuleze celule grase, cu preponderență în zona abdominală, ducând la creșterea circumferinței acesteia. Menționăm și creșterea poftei de „ciugulit”, care este o reacție la problemele psihice (stres) și fizice, prezente în viața femeii, care recurge la compensația alimentară pentru a le confrunta. Aceste „consolări” dulci sau grase, duc cu timpul la acumulări nedorite în greutate.

Pentru schimbarea stilului de viață este necesar să se introducă câteva reguli referitoare la asigurarea unei alimentații corecte.
- Respectați programul zilnic al meselor! Este important să se respecte obli- gatoriu cele 3 mese ale zilei: micul dejun, prânzul și cina. Din statisticile întocmite la categoria de femei aflate în menopauză, 90% din acestea sar peste micul dejun pentru a scădea în greutate, 32% mănâncă în picioare, pe fugă, direct din cratiță sau din frigider și favorizează „ciugulitul” între mese sau în locul acestora. Acest mod de a consuma mesele, afectează și mai mult organismul femeii, deja supus simptomelor menopauzei.

- Evitați: zahărul rafinat și produsele care-l conțin, înlocuindu-l cu cel natural; alimentele bogate în grăsimi (mezeluri, brânză, plăcinte, icre, maioneză), înlocuindu-le cu produse bogate în fibre alimentare (legume, fructe) și alimente bogate în calciu și vitamine; cofeina și alcoolul, care sunt corelate direct cu frecvența bufeurilor. Alimente obligatorii: carne slabă de pui, curcan și pește de 1-2 ori pe zi ; fructe și legume cât mai diverse, de 5 ori pe zi ; la fiecare oră un pahar de apă.

- Consumați caloriile acumulate! Mențineți-vă metabolismul, ardeți caloriile, păstrați-vă suplețea făcând sport, înot, mers pe bicicletă, gimnastică la domiciliu, alergări, grădinărit, mers pe jos timp de 30 min. - 1 oră, urcați scările în loc să luați liftul, dați cu aspiratorul mai des etc.

Menționăm că unele femei trec prin menopauză tolerând ușor manifestările și schimbările din organismul lor, în timp ce altele se confruntă cu simptome severe, fiind nevoite să apeleze la medic. Din ultima categorie fac parte cele care câștigă în greutate, au sângerări abundente, menstre care durează mai mult de 8 zile, sângerări între cicluri, menstre care apar la o distanță mai mică de 21 de zile, sunt dureroase, însoțite de bufeuri supărătoare, insomnii, somn neodihnitor, cu întreruperi. Nu uitați că „Grădina Domnului” vă oferă remedii și pentru a trece cu ușurință prin menopauză, micșorându-i efectele neplăcute. Folosiți-le cu încredere !

Dr. Ligia Miclea (Preluat din revista creștină pentru femei „Debora”, SUA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu