Dragostea e cel mai frumos cadou
Zapada acoperi de doua zile, cat vedeai cu ochii, toate coamele muntilor cu nameti mari de ninsoare, care, viscolite, troienira cu totul gardurile si cararile de pe creasta muntelui pe care se afla casa lui Mihai al lui Macovei. Acesta era un om vrednic, desi nu prea bogat. Ii placea sa tina in cea mai buna oranduiala gospodaria sa, cu tot ce tinea de ea: vreo doua vite mari, un vitel si cateva oi. Dis de dimineata, se trezi, lua pe el surtucul cel de lana groasa, isi trase vartos caciula sura de miel pe urechi, apoi iesi prin curte sa hraneasca animalele care deja asteptau hrana de dimineata. Urca pe stogul de fan proaspat Inceput de langa casa, arunca cu furca cateva pale de fan jos de pe claie, apoi cobora si incepu sa care fan pentru animalele din grajd. Zabovi mult cu aceasta indeletnicire aproape sfanta pentru un taran de la munte, apoi intra in casa. Nu mult dupa aceea, stÄapana casei, Catrina, iesi si ea cu doua caldari de apa incalzite, pe care le duse in grajd, sa adape vitele. Se intoarse in casa, lua alta caldare, alba, cu care intra in grajd sa mulga cele doua vacute. Se intoarse multumita in casa cu caldarea plina de lapte proaspat, spumegand.
Aveau o fata, Mariuca, care, de mica ce era, era lasata sa doarma in pace, pe saturate, In odaia cea mai incalzita, cu capusorul ei balai pe o perna mare, de puf de gasca, si acoperita cu o cerga matoasa, calda, prea calda, lasand doar un piciorus in afara, neacoperit. Cand intra mama ei cu caldarea cu lapte in odaie, simti, parca, mirosul laptelui proaspat, facu ochisori mari, se ridica sezand pe pat, frecandu-si pleoapele.
- Mama, imi faci turte? Mi-ai promis ca-mi faci turte!
- Da, MÄriuca, iti fac turte, ti-am promis de cu seara!
- Vreau chiar acum! Imi faci?
-Da, puiul meu, iti fac! Dar mai asteapta sa manance taica-tu, ca pleaca in padure!...
- Tati, de ce pleci in padure? Mai bine stai cu noi in casa!
- Trebuie sÄ plec. Nu ti-am promis sa-ti aduc de CrÄciun blanita de jder pentru bundicica ta cea noua, cadou de sarbatori?
- Hi-Hi-Hi! TÄticule! Da, mi-ai promis! Si pleci chiar azi in padure sa-mi aduci cadou?
- Da, uite, mananc, ma imbrac si pornesc!
Trebuia sa plece. Dupa ce manca bine, se infofoli in sumanul lui cel mare si gri, indesa bine caciula pe cap, isi saruta odorul pe capusorul lui balai, cu parfum ademenitor de copil, deschise usa si pleca. Mariuca ii facu semn cu manuta ei firava, prin geam, vazandu-l cum pleaca prin nameti spre padure.
Era truda mare sa razbati prin nameti cat gardul, in care te impotmoleai la fiecare pas, o aventura anevoioasa, peste puterile chiar si a unui om trait pe munte. Cand se vazu pe creasta dinspre padure, se porni un vant naprasnic, ce incepu sa spulbere in tramba zapezile bogate, acoperind orice urme de pasi de om, ori sanie, urme facute doar cu cateva clipe mai inainte. Merse asa, cu mare truda, pana razbi inspre padure. Aici era mai bine, viscolul era mai bland. Doar, cand si cand, cadeau de pe brazi bucati mari de zapada starnite de furiile vantului ce indoia varfurile copacilor.
Nea Mihai umbla printre brazi, molizi si fagi, rotind privirile in toate partile. Stia pentru ce venise - sa caute vizuini de jder, tradate de urmele labutelor lasate prin zapada, care duceau drept spre barlogul lor. Dar, ochii lui de gospodar cautau si niste trunchiuri uscate de fag, in speranta ca acum, dupa ce cazu zapada, va fi timpul cel mai potrivit sa taie niste lemne, sa le aduca acasa naimind un caraus de prin vecini.
Si ce frumos si odihnitor era prin padurea cea proaspat incarcata cu multÄ zapada! Crengile brazilor si a molizilor gemeau de covoare albe de omat! Soarele, cand si cand, razbatea printre nori, facand ca toate plapumile de ninsoare sa straluceasca in lumina alba, facand verdele cetinii brazilor sa rÄazbeasca cu greu printre cojoacele de zapada pufoasa.
Era bun cercetas al urmelor jivinelor din salbaticie. Ochii lui scrutau toate cotloanele padurii, urmarind neobosite urmele de vietati de prin zapada. si nu erau putine. Mai mici, mai mari. Uite, astea trebuie sa fie de vulpe, astea de caprioara. Iata si niste urme de jder, imprimate o vreme prin zapada, apoi disparand intr-un brad intunecat. Ce credeti, e usor sa prinzi un jder? Urca-te in brazi inalti dupa jder, in miez de iarna, daca poti!
Luase de acasa un sac cu care stia sa prinda un jder de indata ce i s-ar fi ivit ocazia. Punea sacul la gura vizuinii, sperand sa se pricopseasca cu jivina in sac, care, cum ar fi de asteptat, n-ar sta nicicum cuminte in sac, ar fi dat nastere la o batalie in toata regula.
Umbla mult prin padure, cu zapada de pe cetini scuturandu-se pe capul si pe umerii lui. Nu ar fi renuntat usor, doara i-a promis copilului o bucurie de sarbatori, si nu vroia s-o dezamageasca. De aceea cutreiera haurile padurii in cautarea celei mai ravnite vietati pentru blanita ei.
Iata, in sfarsit, zari pe partea cealalta a paraului ceva mijind in jurul unui brad. Incetini mersul si se uita mirat intr-acolo. Era exact o perechiuta de jderi care il zarira si s-au ascuns intr-o scorbura.
- Aha! Deci aici erati, dragalasilor! Sa vedeti ce gulerase scot eu din voi pentru bundita lui MÄriuca a mea!
Cobori in parau, urca un pic de partea cealalta, apoi scoase sacul de sub brat, il desfacu la gura si se opri la poalele bradului. Se prinse vanjos de creanga cea mai de jos a vigurosului copac, apuca urmatoarele ramuri, si, cu sacul pe umeri, urca pas cu pas spre scorbura. Cand ajunse in dreptul ei, desfacu sacul la gura, il potrivi la gura vizuinii, lega sacul cu sfoara de niste ramuri, sa nu cada. Apoi rupse un ciot de lemn si incepu sÄ bata viguros in trunchiul rasunator al bradului.
Jderii din scorbura, care pana atunci se simtira, poate, in siguranta in adancul scorburii, acum auzind bataile ritmice in copacul lor, le-a venit a frica, deodata au simtit ca nu sunt in siguranta. Atunci incercara sa fuga din vizuina si au nimerit drept in sac. Atat i-a trebuit omului, a strans repede gura sacului in care se zbateau cumplit doua dihanii. Apoi a incercat sa dezlege de zor sforile care tineau gura sacului legata de copac.
Nu se stie cum, chiar cand se caznea sa dezlege sforile, cu o mana tinand gura sacului strans, sa nu fuga jderii, a simtit cum un picior i-a alunecat, celÄlalt l-a urmat, si se vazu pravalindu-se spre radacinile bradului. Cand a ajuns jos, s-a lovit urĂat de tot de radÄacini groase, simtind cum i s-au zbrelit coastele si cum i-a parait un picior. Iaca, s-a sfarsit totul, a dat de mare necaz!
Sacul cazu jos, dihaniile iesira din el si se facura nevazute prin ramurile copacilor din jur. Iar omul a inceput sa se vaiete de durere, cazut pe radacinile bradului. Zapada rece ca gheata ii umpluse fata si hainele. Dar nici nu mai simtea zapada, doar capul ii vajaia cumplit, iar durerile ranilor erau de neandurat. Nici n-avea putere sa mai strige. Si-apoi, cine l-ar fi auzit in acea pustietate?
Cu chinuri cumplite reusi sa se tarasca de sub brad. Se rostogoli in parau, unde dadu de zapada multa si rece, ca gheata. Un firicel de apa ce nu inghetase inca de tot curgea in vale, doar cat sa-i ude hainele de pe el. Inca mai putea gandi, asa ca incerca sa faca ceva sa scape din parau. Se chinui greu de tot, pana reusi sa urce un pic in afara viroagei. Cu ultimele puteri, a ajuns langa un plai, pe care-l stia bine.
Nu mai avea putere nici un strop. Simti corpul cum ii ingheata din cauza frigului patrunzator al inserarii si din cauza hainelor ude de la apa din parau. In acea clipa ii veni in minte ca nu va mai ajunge acasÄ. Va ingheta acolo, in mijlocul padurii, nestiut de nimeni. Ca un vis, ii trecu prin inchipuire imaginea copilului drag, al lui Mariuca cea balaie si zambitoare, care-l astepta acasa cu atata drag. Spuse o rugaciune scurta si lacrimile il podidira. Deodata simti cum totul se invirte in jurul lui, apoi nu mai stiu nimic.
Soarta, insa, a fost induratoare cu el. Dumnezeu a facut ca tocmai atunci pe plaiul de padure unde zacea nefericitul Mihai fara cunostinta din cauza inghetului, sa treaca un om din sat, care urca ducand de capastru un cal tragand o sanie goala, venind dintr-un catun vecin, unde a fost sa care niste fan la cumnatul sau. Nu-i veni a crede cand vazu un om cazut nemiscat de-a lungul plaiului. Se apropie de el, il intoarse intr-o parte. Da, acum il recunoscu, era Mihai al lui Macovei. Doara erau vecini de catun. Vazu ca trupul celui cazut inca mai era cald. Nu statu mult pe ganduri, dezbraca cojocul sau cel gros si cald, inveli cu el pe cel inghetat, puse repede niste crengi pe sanie, asternu multa cetina de brad, apoi manÄa calul sa urce cat putea de repede peste deal, spre casa. Nu trecu mult si-au ajuns la casa lui Macovei.
S-au speriat ai casei, adica nevasta lui Macovei si firava Mariuca.
- Valelei! Vai de noi! Ce nenorocire s-a intamplat?! se puse pe bocit femeia.
- Sa-l ducem repede in casa! Era sa inghete in padure! zise vecinul.
N-au stat mult pe ganduri, l-au dus in casa, l-au intins pe pat. Capul ii era greu, nu stia nimic ce se intampla in jurul lui.
- Aduceti repede doua capatani de varza, cu frunze mari, sa-i oblojim mainile si picioarele degerate! dadu ordine vecinul, care stia bine ce-i de facut in asemenea imprejurari.
In fine, l-au imbracat in camasa de casa, i-au infasurat si legat picioarele in foi de varza murata, i-au legat cu atele piciorul rupt. Nea Mihai nu-si revenea de loc. Ai casei erau disperati. Au stat la capataiul omului toata noaptea. il ascultau cum respira adanc, spasmodic. Slava Domnului, inca era in viata. Spre dimineata, nevasta trimise copilul la culcare. Cu toata grija pentru taticul ei, copilul adormi pe loc. Se trezi cam spre amiaza. S-a dus repede sa-l priveasca pe taticul ei. Ingenunche langa patul lui, il mangaia cu gingasie pe fata si pe crestet. Plangea. Avea remuscari: de ce trebuia sa-i ceara sa plece in cautare de jderi pe o astfel de vreme cumplita? Privea cu ingrijorare chipul taticului ei. isi impreuna manutele si se ruga cu lacrimi ca taticul ei sa se faca bine
Minunea nu intarzie si tatal deschise un ochi, apoi pe celalalt. Vazu chipul copilului deasupra capului sau. Ridica mainile sale betege sa mangaie fata fetei. L-au podidit lacrimile. Isi aminti cum, inghetat in padure, cand a inteles ca nu mai poate urca plaiul spre casÄ, i-a trecut prin minte ca nu va mai vedea vreodata copilul lui cel drag. Si uite, acum era langa el, il mangaia cu manutele ei firave.Dadu slava lui Dumnezeu pentru minunea infaptuita.
- Mariuca tatii! IngeraĹul meu!...
- Taticul meu scump! Stii ce tare ne-am speriat! Asa-i, tati, ca o sa te faci bine?
- Da, copilul meu, ingerasul meu!
Fata s-a dus in odaia cealalta sa-si stearga lacrimile. Zabovi acolo o vreme, apoi aparu misterioasa in camera unde zacea tatal ei.
- Tati, asta e pentru tine, cadou de Craciun!
- Ce mi-ai adus tu aici?
Cand se uita mai bine, vazu in mainile ei o figurina de lana alba de miel, un iepuras alb si aratos, cu urechi si ochisori mari si frumosi.
- Cand ai facut tu jucaria asta?
- Ieri, tÄticule! In timp ce erai plecat in padure si umblai dupa jderi! E cadoul meu pentru tine! Iar pentru mine cadoul cel mai mare esti tu! Nu-mi trebuie alt cadou mai pretios!
Dumnezeu ii vorbise prin acest sufletel mic, cel mai de pret cadou este DRAGOSTEA!Candva pe o cruce Isus s-a jertfit pentru noi din DRAGOSTE! Slava Lui !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu